BLOG

SAČUVATI PLAŽU NA RIJECI ZETI PRVA JE LINIJA ODBRANE EKOLOŠKE SVIJESTI I SAVJESTI SVIH NAS!

Građani Podgorice,

Ovim putem vam želim reći da bih volio da se iskreno i ljudski uključite u inicijativu #ZaZelenuZetu, koju smo nedavno pokrenuli. Prije svega, jer je to prva linija odbrane ekološke svijesti i savjesti nas, kao stanovnika Glavnog grada.

Zato vas pozivam da svi kao jedan uložimo napore, da ono što smo mi kakvo-takvo naslijedili od predaka, bar isto, ako ne već unaprijeđeno, proslijedimo svojim potomcima. Nema potrebe da preveliku cijenu plaćamo napretku. Od kolateralnih šteta, koje se događaju same od sebe, inicirane unaprijeđenjem samo čovjekove životne sredine, trpe i sve ostale životne zajednice, i u krajnjem i sam čovjek.

To trpljenje, prvo smo prepoznali u devastaciji koja nastaje gradnjom vijadukta u Rogamima. Niko ne spori da nam je on neophodan. Ali, neophodnija nam je sama plaža i okolni priobalni pojas, koji ostaju u zaleđu, skroz devastirani i dovedeni u položaj „bad lands-a“. Ostaju bez ikakve flore, faunu i da ne pominjem, a sve uz trenutne gomile nesređenog građevinskog otpada. To je zaista apsolutan poraz ekološke savjesti. Zato tu treba da nastupimo svi mi zajedno – da pružimo ruku prirodi, zajedno sa izvođačem radova i da oplemenimo taj prostor; sadnjom novih sadnica, zastiranjem poravnjanih površina šuta, betona i oburdanog kamenja ziratnom zemljom, a same plaže sitnim pijeskom, što autohtonijeg zahvata i granulacije.

Takođe, ne smijemo dozvoliti da bude ugrožen obližnji izvor, „Kolovrat“, koji je generacijama Pipera ljeti „tulio“ žeđ i pružao svježinu i mogućnost razonode, u okolnoj hladovini.

Mi iz inicijative #ZaZelenuZetu tražimo da slijedeći dinamiku preostalih radova na deekologizaciji uklanjanje tih materijala (šuta, betona i oburdanog kamenja), ili njihovo uklapanje u samo rješenje problema. Takođe, zahtijevamo i izvedbu skladne pejzažne arhitekture, u skladu sa autohtonim biljnim zajednicama. Nakon što se ti preduslovi ispune, ptice i ostali „stari“ stanovnici ovog lokaliteta opet će doći, da tu gnijezdo viju… u čemu ćemo i sami pomoći.

Zato – Sačuvajmo plažu na rijeci Zeti❗

Za nas, za potomke, za cjelokupnu životnu zajednicu, čiji je čovjek samo jedan „šrafčić“, u složenom organizmu koji priroda se zove.“

Piše: Dragutin Vučinić

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s