Saopštenja

Saopštenje o osnivanju GI „Za Zelenu Zetu“

Poštovani ljubitelji prirode,

Obavještavamo vas da od danas sa radom počinje neformalna građanska inicijativa #ZaZelenuZetu. Ljudi okupljeni oko ove plemenite ideje boriće se kako bi se sačuvao kompletan vodotok jedne od najljepših rijeka Crne Gore – Zete.

Svjedoci smo da u poslednje vrijeme odnos opštinskih vlasti i nadležnih inspekcija prema crnogorskim rijekama je zabrinjavajući. Ono što nas je motivisalo na konkretnu akciju jeste devastacija jedne od najljepših plaža Podgorice, koja se nalazi u Rogamima, pored same rijeke Zete. Zato smo mi, mještani Pipera, u saradnji sa Ekološkim pokretom „Ozon“, koji nam je ustupio i ime, pokrenuli ovu inicijativu.

U nadi da ćemo inicirati neke konkretne promjene, naše aktivnosti neće se ograničiti samo na sanaciju, afirmaciju i očuvanje ovog lokaliteta. Naprotiv, mi ćemo uložiti sve moguće napore, kako bi u saradnji sa svim građanima koji vole Zetu je očuvali čistom, zdravom i zelenom, za sve generacije koje dolaze posle nas. Ono što će u sklopu svih gore navedenih aktivnosti biti i naša primarna misija je i promocija ekološkog načina razmišljanja i življenja, jer ćemo nastaviti proces koji su svojevremeno započeli „Ozon“ i WWF Adria. Prije svega, zato što smatramo da jedino zajedno sa prirodom, u skladu sa njom, i procesima koji se u njoj ciklično odvijaju na pravi način volimo svoju državu.

Takođe, ovim putem još jednom bi ponovili da svi mi koji brinemo o stanju životne sredine nismo protiv bilo kakvog razvoja i progresa! Naprotiv. Ali, smatramo da kada se već nešto unapređuje, onda ne treba unazađivati životnu sredinu. Iz tog razloga još jednom apelujemo na Glavni grad i nadležne inspekcije, da se ubuduće, prilikom realizacije infrastrukturnih projekata koji se izvode pored rijeka, sa posebnom pažnjom odnose prema prirodnim bogatstvima, koja često bivaju ugrožena tim radovima.

Uzevši u obzir sve gore navedeno, a polazeći od činjenice da je Crna Gora Ustavom definisana kao ekološka država, pozivamo vas da se priključite našoj borbi za: zelenu Zetu, ekološku Podgoricu i Ekološku Crnu Goru.

#ZaZelenuZetu
#SačuvajmoEkološkuCrnuGoru🇲🇪

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s