Vijesti

Kad nadležni nisu nadležni!?

U rijeci Zeti, nedaleko od Spuža, juče je osvanula uginula životinja. U pitanju je ovca, od koje se širi veoma neugodan miris, jer je u poodmakloj fazi razlaganja.

Fotografije ovog prizora proširile su se društvenim mrežama, a opravdano ljuti mještani Spuža apelovali su na svoje sugrađane da “promijene svoje ponašanje i odnos prema životnoj sredini koju dijele”.

Uginula ovca u rijeci Zeti (Spuž)

Ono što ih je dodatno zabrinulo jeste što nedaleko od tog mjesta tokom dana boravi veliki broj djece.

Vidjeti “crkotinu” u prirodi, šumi, vodotoku – nije rijetkost. Ne tako davno, svjedočili smo sličnim slučajevima u mjestu Ćurilac, kada su uginule životinje odložene u kanal pored saobraćajnice, zbog čega mještani danima nisu mogli izaći u svoja dvorišta, ni otvoriti prozore od svojih kuća, zbog neprijatnog mirisa koji se širio.

Takođe, lokalno stanovništvo krajem prošle godine prijavilo je i da je u blizini potoka “Vranjak” prosut kabasti otpad, u kojem je bilo i azbestnog materijala, koji je kancerogen i koji je nemoguće eliminisati iz organizma, ukoliko se dođe u dodir sa njim. Uz azbest, u potoku su bile odbačene i uginule životinje.

Kao što nije rijetkost vidjeti i osjetiti odbačene uginule životinje, tako nije rijetkost ni čuti od institucija i inspekcija da “nisu nadležne za problem njihovog uklanjanja iz vodotokova”.

Povodom ovog slučaja kontaktirana je Komunalna policija opštine Danilovgrad. Njihov odgovor je bio da “oni nisu nadležni za ovu vrstu problema, već Uprava za vode, jer rijeka Zeta je voda od državnog značaja”. Takođe, kazali su nam i da sve intervencije u ovakvim i sličnim situacijama u kojima su učestvovali, rađene su “iz dobre volje, u saradnji sa lovačkim i ribolovnim društvima iz Danilovgrada”.

Dopisnik našeg portala iz Pipera i koordinator Građanske inicijative “Za zelenu Zetu” – Milovan Marković, kazao nam je da “ova situacija najbolje ilustruje do koje mjere naš sistem nije funkcionalan“.

Prema njegovim riječima “postoji veliki broj institucija i inspekcija, čije su nadležnosti gotovo identične, a u praksi se samo ‘dobacuju’ sa problemima.

“Kako će inspektor za vode, čija je kancelarija u Podgorici, znati problem mještana Danilovgrada bolje od lokalnog komunalnog policajca, službenika ili inspektora?! Takođe, sama procedura prijavljivanja dodatno otežava i usporava rješavanje problema – uklanjanja izvora neugodnog mirisa i zaraze. Ono što dodatno komplikuje sve, jeste i činjenica da i dalje nije precizno definisano ko je zadužen za sam proces uklanjanja – koja inspekcija, služba institucija, društvo…!? Jedna uređena država koja teži postati članica EU sebi ne može i ne smije to dozvoliti”, izjavio je za naš portal Marković.

Obzirom, da je rijeka Zeta vodotok od državnog značaja, Marković je podsjetio na podatak da deset mjeseci od proglašenja, Park prirode nije dobio Upravljačko tijelo, koje bi se, između ostalog, bavilo i ovom problematikom. On smatra da se time potvrdila teza “da su lokalne samouprave ovu odluku donijele samo u svrhu predizborne kampanje, bez stvarne namjere da se stanje doline i rijeke Zete poboljša“.

Komentarišući ovaj slučaj i odnos građana prema rijeci, Marković je istakao da je “žalosno da i dalje postoje ljudi koji su u 21. vijeku spremni uraditi ovakvo nešto”.

“Jedino rješenje očigledno je pooštriti mjere kaznene politike, jer mi očigledno ne želimo da shvatimo šta i zbog čega ne smijemo raditi ovakve stvari, dok god nas ne ‘lupe’ po džepu”, zaključio je Marković.

Izvor: Volim Danilovgrad

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s